tvmataró i Mataró Ràdio són els mitjans de comunicació públics de la capital del Maresme, ubicats als Estudis Bis Lligonya, al complex del Tecnocampus (c/ Tordera, 37).
tvmataró emet pel canal 24 (TL06B) de la TDT, des del centre emissor Cabrils-Mataró, ubicat a la muntanya del Montcabrer. A més de Mataró, la televisió abasta de punta a punta del Maresme, amb una audiència potencial de més de 400.000 espectadors. L’audiència acumulada durant el prime time (de 20:00 a 00:00 hores) de dilluns a divendres és de 40.416 espectadors, l’equivalent a l’aforament del camp del RCD Espanyol. Més enllà dels límits administratius, la televisió també emet per streaming a través de la l’OTT laxarxames.cat, amb una APP disponible per a mòbils, tauletes i smartTV.
tvmataró és l’hereva de l’antiga Televisió de Mataró (TVM), un canal privat, sense afany de lucre, que va néixer el 1984 gràcies al Col·lectiu de Mitjans Audiovisuals. L’impuls d’aquesta entitat va convertir Mataró en la segona ciutat de Catalunya amb televisió local. Des de llavors i fins ara, s’han succeït diversos projectes i marques que han mantingut el servei públic de televisió local, com Maresme Digital TV (2007), M1TV (2010) i Mataró Televisió (2017), marca que es manté fins al 2021.
Mataró Ràdio emet pel 89.3 de la FM i per streaming. És una emissora amb una graella fonamentalment participativa, amb programes impulsats per les entitats de la ciutat. L’emissora va iniciar les emissions regulars l’11 de setembre de 2006, en resposta a una demanda de la societat civil organitzada.
Tant tvmataró com Mataró Ràdio ofereixen informació de proximitat de Mataró i de la resta de municipis de la comarca del Maresme: Premià de Mar, Pineda de Mar, El Masnou, Vilassar de Mar, Malgrat de Mar, Calella, Arenys de Mar, Canet de Mar, Tordera, Argentona, Premià de Dalt, Alella, Montgat, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt, Arenys de Munt, Tiana, Palafolls, Teià, Cabrils, Sant Vicenç de Montalt, Sant Pol de Mar, Cabrera de Mar. Tots dos mitjans també formen part de La Xarxa.
Els mitjans de comunicació públics de Mataró es guien pel Pla estratègic 2022-2025 i pel corresponent Contracte programa 2023-2026. Els dos documents encomanen les següents funcions a tvmataró i Mataró Ràdio:
a) Liderar la informació periodística de Mataró i el Maresme.
b) Proporcionar continguts audiovisuals de proximitat i d’interès per a la ciutadania de Mataró.
c) Promoure la transparència, el debat i la participació democràtica.
d) Contribuir a l’exercici de la capitalitat de Mataró, d’una banda, com un instrument de cohesió del seu entorn més immediat; de l’altra, amb l’exportació del territori a través de la Xarxa Audiovisual Local.
e) Estimular la producció audiovisual vinculada a Mataró i al seu entorn immediat.
f) Generar i conservar l’arxiu audiovisual propi de l’activitat dels respectius mitjans de comunicació.
g) Produir tots els continguts amb pluralitat, pluralisme, equilibri, veracitat, rigor i honestedat; amb escrupolós respecte pel Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local (2003) i del Codi Deontològic (2006)
h) Adaptar la distribució d’informació de proximitat als canvis en els hàbits de consum.
Tal com estableix la Llei de l’audiovisual (art. 33.3), "l’autonomia de la gestió directa i quotidiana del servei respecte dels òrgans de govern corresponents i la decisió dels ens locals, les associacions i els consorcis responsables del servei s’ha de garantir per mitjà de la subscripció del contracte programa corresponent, el qual ha de proveir els fons necessaris per a la prestació adequada del servei, tot definint a la vegada els objectius específics de servei públic que han d’ésser assumits per l’ens o l’organisme gestor".
tvmataró i Mataró Ràdio són uns mitjans de comunicació gestionats per l’Entitat Pública Empresarial (EPE) Mataró Audiovisual, un organisme públic que pertany a l’Ajuntament de Mataró, amb personalitat jurídica diferenciada, patrimoni propi i autonomia de gestió. Mataró Audiovisual va néixer amb Mataró Ràdio (2006) i, posteriorment, va incorporar la gestió de la televisió (2017).