El proper mes d’agost farà 10 anys que els Capgrossos van participar al festival religiós Dahi Handi de Thane, un dels més multitudinaris de l’Índia. I encara avui ho recorden com un dels moments més importants de la seva història. Primer, perquè els van tractar com a autèntics ídols de masses i després perquè l'experiència en si va ser tot un repte per a la colla. A Thane, van sentir-se com a casa, en compartir espai amb les colles de govindes, que com ells fan torres humanes.
Tot i tenir les persones com a denominador comú, els castells i els govindes presenten diferències entre ells. La més important és el sentit religiós: els govindes commemoren el naixement de Krixna, un dels déus hindús. Però també difereixen pel tipus de construccions. Els castellers fan una pinya molt forta i aixequen pilars, torres o agulles amb l’ajuda de molta gent, incloent-hi canalla. I els de l’Índia fan només dos tipus de govindes, és bàsics, amb forma piramidal i amb la participació de molts pocs infants.
El moment culminant del festival Thane arriba quan els govindes pugen el màxim possible i trenquen el que s’anomena ‘handi’, una olla plena de llet, mel i espècies que vessen sobre els assistents amb un sentit religiós. Francesc Bellavista, un dels membres dels Capgrossos que va participar activament en l'organització del viatge, recorda aquest moment tan especial que els blaus van poder viure davant de 25.000 persones.
Francesc Bellavista, membre dels Capgrossos: Som a l’Índia. Allà tot és molt espiritual. Ho fan amb tota una escenografia i litúrgia amb celebracions prèvies. El que arriba més amunt trenca una olla amb mel, llet i curry i es vessa. A nosaltres ens ho van deixar de fer. Ho viuen com a una experiència religiosa.
La participació dels Capgrossos al Festival de Thane va ser possible fa 10 anys gràcies a la invitació del ministre de l'estat de Maharashtra d’aquella època, qui va convidar 150 membres de la colla mataronina a passar una setmana a aquesta ciutat propera a Bombay. Abans que els Capgrossos havien participat al festival, els castellers de Sants i els de Vilafranca. L’experiència, però, no s’ha repetit més des del 2014.