L’històric restaurant Palomares ja és història. Si ahir encara quedaven algunes parets dempeus, ara ja i 15 dies més tard de l’inici de l’enderrocament de l’edifici, no queda res de l’emblemàtic establiment. La Llei de Costes de l’estat va ser el detonant que va obligar el seu tancament al maig del 2023. El reglament dicta que en aquest espai les construccions han d’ocupar com a màxim 70 metres quadrats de platja natural i l’immoble ha de ser desmuntable, dues premisses que el Palomares no complia.

Tot i els múltiples intents per part de l’Ajuntament del municipi d’evitar l’enderrocament, aquest no se’n va ensortir. Abans de començar els treballs de demolició, el consistori va treballar perquè la Generalitat declarés l’establiment Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i que pogués acollir un projecte que vinculava la cultura i el passat mariner de la localitat. La iniciativa però, no va prosperar.
Ara, l’esperança del govern municipal és que es declarin BCIN – aquest cop sí – els altres elements amenaçats per la Llei de Costes de l’estat: les casetes de pescadors de l’espigó de Garbí, el Club Nàutic i les barques tradicionals varades a la sorra. De fet, el passat 5 de març, es va produir una trobada entre membres de l’Ajuntament i els representants de la Direcció General de Patrimoni Cultural i de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat. La visita va permetre mostrar part d’aquest patrimoni i la pilota va anar a parar a la teulada del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català. Aquest organisme és qui atorga o no la declaració de BCIN i es reuneix dos cops l’any: un a la primavera i l’altre a la tardor. Així doncs, la decisió no s’hauria de fer esperar.
Pel que fa a què es farà ara a l’espai que ocupava el restaurant Palomares, la previsió del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic és renaturalitzar la zona amb sauló i vegetació.
El restaurant Palomares, un indret gastronòmic clàssic de la costa maresmenca
L’edifici del restaurant Palomares, tal i com es coneixia, datava de finals dels anys seixanta. Situat a primera línia de mar, al llarg dels més de 50 anys d’història, el local s’havia convertit en un punt de referència no només gastronòmic sinó també ciutadà.

En el seu moment, va costar uns 5 milions de les antigues pessetes. Una fortuna d’aleshores. Regentat inicialment per la família Palomares, qui se’n va fer càrrec en els darrers anys va ser Ramon Huguet, que hi va començar a treballar quan tenia 17 anys.
La concessió, que havien mantingut durant més de 25 anys, es va exhaurir l’any 2001. Després d’anys de contenciosos que li han permès allargar l’activitat, l’estocada final va arribar quan el litigi obert va ratificar la sentència de mort del negoci.