Fa gairebé 400 que les carmelites descalces – les Tereses, com també se les coneix - fan vida a Mataró. L’ordre religiosa va arribar a la ciutat al segle XVII i el 1954 va instal·lar-se al Monestir Immaculada Concepció, al barri de Molins. Avui dia, les monges que hi viuen surten sovint del convent i són conegudes entre el veïnat per la seva pregària silenciosa i la seva dedicació als altres.
En total, viuen al monestir 13 carmelites descalces – tres d’elles de Mataró. El seu dia a dia es resumeix en la combinació de la vida contemplativa amb la fraternitat i la solidaritat. Dediquen el seu temps a resar, a llegir a la biblioteca – hi tenen uns 10.000 llibres - a fer figures de pessebre i altres manualitats que després venen al públic, i a ajudar qui ho necessiti en el seu entorn.
Per a elles, el silenci té gran importància en el seu dia a dia. El practiquen de forma rigorosa al matí i al vespre, quan resen en privat. Però, a més a més, passen moltes hores del dia mantenint – com diuen elles - una actitud de sobrietat. Fins i tot a l’hora de dinar i sopar juntes ho fan en silenci. Però tenen un moment del dia, després de la pregària de la tarda, per compartir.
Maria Alves, carmelita descalça de Mataró: "El silenci no és fàcil. Hi ha un silenci fort al matí i a la nit. I, durant el dia, ha d’haver una sobrietat en el parlar, una contenció. Però aquí tenim un avantatge: després de la pregària de la tarda, comptem amb una estona llarga per compartir. Si durant el dia t’ha passat alguna cosa, tens l'oportunitat de parlar-ho en el que anomenem 'recreació'.
La seva tasca solidària és més que coneguda al barri. Des de fa sis anys tenen un hort d’ús comunitari per a persones en risc d’exclusió social. El projecte, es va impulsar des dels Salesians de Mataró, però ja fa temps que funciona sol. També han acollit persones refugiades en col·laboració amb entitats diverses, com Càritas, la Creu Roja i la Fundació Àmbit i Prevenció.