La demanda de formació professional no para de créixer. La integració de l’institut Miquel Biada a la Generalitat va permetre el curs passat la creació de noves places, però el centre vol apostar encara més pels cicles formatius. Per fer-ho, necessita més espais com els de la seu de Benestar Social de l’Ajuntament -les instal·lacions annexes a l’institut on hi havia l’antiga Escola Universitària Politècnica de Mataró. No és l’única petició de la direcció del Biada, que també demana potenciar el Grau Mitjà d’Automoció i ampliar-lo a grau superior.
Jaume Arcos, director INS Miquel Biada: “Hem fet la sol·licitud del cicle formatiu de grau superior d’automoció, hi estem treballant tant amb SSTT com el departament, però la cosa fa bona pinta. Però amb la mirada de poder créixer en el nou espai de benestar social, que ens donarà molt d’oxigen i ens permetrà continuar creixent en les famílies d’electricitat i química, que en l’estudi de prospecció les tenim en tenim molta demanda des de les empreses, que ens demanen sovint professionals del sector i moltes vegades no els podem donar resposta”
Jaume Arcos ha aprofitat per traslladar els seus desitjos a la consellera d’Educació durant la seva visita a la ciutat. Anna Simó ha fet parada a l’institut Miquel Biada després de començar el divendres a la seu de Serveis Territorials i l’Escola Peramàs, on ha participat en una classe de 4t de Primària sobre el sistema solar. Del Biada ha destacat que és un gran transatlàntic, un petit poble amb molts habitants i famílies que continua el procés d’adaptació que ha comportat el traspàs del centre. També ha fet menció de l’estudi de prospecció de l’FP publicat aquest dijous i ha assegurat que el mes de juliol s’haurà actualitzat el mapa d’oferta de Catalunya.
Anna Simó, consellera d’Educació: “Sabeu que el departament, igual que el món local i l’Ajuntament de Mataró, apostem per la formació professional. Ahir es publicava l’informe de prospectiva de l’FP a tot Catalunya i aquest mes de juliol hem de tenir el mapa de les noves ofertes arreu del país. Per tant, estem apostant cap aquí i el que hem de fer és casar demanda i oferta, orientar els joves perquè vagin cap a aquelles famílies que tenen més sortida laboral, que no sempre són les més atractives des del punt de vista d’un adolescent. L’aposta, doncs, és clara i seguirem apostant per invertir més. No puc avançar esdeveniments ni què hi haurà o què no, però hi estem treballant sense parar”
Qui també hi ha dit la seva és la nova directora de Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental, Montse Domingo, qui insisteix en l’especialització dels centres i en la necessitat d’estudiar si hi ha coincidència entre l’oferta i la demanda dels estudis de formació professional.
Montse Domingo, directora de Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental: “Hem de mirar què tenim aquí i què tenim allà i el compromís que hem agafat amb el departament és el d’estudiar aquest mapa i mirar cap a on anem, què estem necessitem i cap a on orientem el nostre alumnat. A vegades necessitem automoció, però la gent vol fer videojocs, que és un camp que ja està una mica saturat. Potser és interessant i divertit, però hem d’obrir la mirada, conèixer, poder fer tastets i tirà cap allà”
Domingo ha acompanyat la consellera fins a primera hora de la tarda, quan han passat per l’Ajuntament, on Anna Simó ha signat el llibre d’honor abans d’una reunió a porta tancada amb l’alcalde i altres membres del consistori com la regidora d’Educació, Bea Delgado.
Montse Domingo, nova directora de SSTT
La visita de la consellera Simó ha servit per presentar Montse Domingo, que agafa el relleu a Simó López després del seu nomenament com a Director General de Centres Públics de la Generalitat.
Llicenciada en Biologia en l’especialitat d’ecologia, organismes i sistemes, Domingo també té un màster d’Administració i polítiques públiques, ha estat professora de biologia i geologia i no és nova al departament d’Educació. De fet, ha estat Directora Territorial de Comarques, Inspectora d’Educació i ara agafa les regnes dels Serveis Territorials al Maresme i Vallès Oriental.