Amb els últims capítols de Ca la Madrona (vist-i-plau de la Generalitat al trasllat, confirmació que els vestigis no son visigòtics sinó romans i tardoromans i sense recorregut judical després que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic hagi tombat el recurs presentat per l’ADEPAC) els grups municipals de PP i Junts no veuen amb mals ulls que les restes es traslladin a la zona del Bon Recés. Deixen així la unitat de l’oposició en aquest tema, després que el mes de novembre s’aprovés per majoria instar a l’Ajuntament a declarar el jaciment de Ca la Madrona Bé Cultural d’interès Local fent compatible el jaciment i el Parc Circular al mateix lloc.
Esquerra Republicana de Mataró critica que no hi hagi hagut voluntat del govern municipal de fer compatible les dues activitats en el mateix lloc, treballant per declarar les restes situades al polígon de Mata com a Bé Cultural d’interès Local. El seu portaveu, Pim Camprubí, eximeix així la Generalitat (governada per Esquerra) de la decisió de moure les restes.
Pim Camprubí, portaveu ERC Mataró: “Si l’Ajuntament no declara Bé Cultural d’Interès Local aquestes restesm la Generalitat no pot fer una altra cosa que autoritzar allò que el govern municipal li demana. I qui finalment decideix fer-ho és el govern de Mataró.
El grup municiàl de Vox es remet al ple del mes de novembre i critica al govern municipal la manca de diàleg, en aquest i altres àmbits.
Judit Cortés, portaveu VOX Mataró: És una llàstima, el PSC ha d’assumir que governa en minoria, que l’poposició som majoria, per un regidor, i que per tant ha d’acceptar les decisions que es prenen en el Ple. Considerem que és una falta de respecte als grups municipals i als propis ciutadans.
Per la seva banda, el grup municipal, Junts per Catalunya segueix reivindicant que un jaciment arqueològic no havia de suposar un problema per la ciutat, sempre i quan es pogués defensar la importància del jaciment. El seu portaveu Alfons Canela creu que precisament això no s’ha pogut defensar davant les institucions i per tant es fa difícil oposar-se al trasllat.
Alfons Canela, portaveu Junts: Costa poder justificar que es perdi la transferència del coneixement d’aquest jaciment si es trasllada. El que vam dir és que les valoracions s’han de basar en informes tècnics. Això no treu que a l’Ajuntament li hagi faltat sensibilitat al respecte del jaciment de Ca la Madrona.
Amb quins diners?
Un dels dubtes que surgeix en els grups de l’oposició és amb quina partida pressupostària es materialitzarà aquest trasllat.
Des del Partit Popular veuen amb bons ulls el trasllat, però posen el focus d’atenció en saber si l’Ajuntament de Mataró dotarà una partida pressupostària per poder fer un centre d’interpretació a la finca del bon repos. Els populars creuen que la millor opció seria un copatrocini entre l’Ajuntament i el Consorci de la Brossa.
Cristian escribano, portaveu PP Mataró: Allà hi ha un lloc on es pot fer un centre d’Interpretació. Amb aixo estem d’acord. Jo vull col·laborar amb l’Ajuntament perquè això sigui una realitat. Però per ser una realitat ha de tenir una partida pressupostària i aquest és el tema. L’Ajuntament facilitarà una partida pressupostària?
Des de la CUP, que en el seu cas no veuen amb bons ulls el trasllat, consideren que el govern segueix sense dotar dels recursos necessaris al patrimoni local, i es pregunten si hi ha un projecte clar al voltant de la museització.
Carlos Garcia, portaveu CUP: S’està plantejant un trasllat quan encara no hi ha una assignació pressupostària al muntatge o a la nova ubicació d’aquest espai i, el més preocupant, a la museització. No ho movem perquè sí, hi ha d’haver un projecte.
Les obres del Parc contemplen una inversió estimada de 18 milions d'euros provinents dels 28 ajuntaments que integra el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, a banda d'altres administracions, i que ja ha rebut subvencions dels fons Next Generation.