La recuperació dels nivells dels embassaments sembla donar una treva a les restriccions derivades de la sequera. Amb els pantans del sistema Ter-Llobregat per sobre del 60% el Govern canvia a fase de prealerta la situació de sequera a la regió metropolitana de Barcelona. Un canvi de fase que vindrà acompanyat de la flexibilització de les mesures i que entrarà en vigor a finals d’aquesta mateixa setmana.
Davant d’aquest canvi en el marc normatiu, hi ha municipis els quals aixecaran les restriccions. Altres, com és el cas de Calella, prefereixen no abaixar la guàrdia. És per això que han presentat un pla que, si s’executa, permetrà un estalvi de 25 milions de litres d’aigua.
Entre les accions contemplades, hi ha la posada en marxa el dia 1 de juny de només la meitat de les dutxes de la platja durant l'estiu. En seran 13 en total i prestaran servei de 10 del matí a 9 de la nit. La resta, no només no s'activaran sinó que es retiraran. Amb aquesta actuació es preveu estalviar prop de 2.300.000 litres d’aigua.
A banda, també volen iniciar la millora de la xarxa de subministrament en zones com l’hotelera o en alguns carrers de la localitat. Fins ara s’havien aprofitat les obres que s’havien fet en algunes vies per anar substituint, de mica en mica la instal·lació. Ara, gràcies a una partida de 755.000 euros, es podrà fer una actuació més generalitzada.
Josep Grima, tinent d’alcalde de Serveis Municipals de Calella: En aquest moment és quan més s’ha d’invertir a la xarxa d’aigua. Ho estem fent en diferents espais de la ciutat. A més, també prenem la decisió d’eliminar el 50% de les dutxes per sempre. El 50% que sí que obrirem, que estarà disponible per la ciutadania, comencem a prendre consciència del que ens pot venir però, sobretot, de la responsabilitat que l’any passat tota la ciutadania va exercir.

D’altra banda, quan el canvi de fase sigui oficial, des de Calella també es plantegen la reobertura de les 8 fonts ornamentals del municipi. A més, reactivaran els sortidors d’aigua del Parc de les Veles. Serà a partir de l’1 de juny i en horari de 10 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 8 del vespre. L’objectiu és convertir aquest espai en un refugi climàtic en episodis d’altes temperatures durant l’estiu.

Mataró esperarà l’oficialitat de la caiguda de les restriccions per prendre decisions
A diferència de Calella, des de la capital de la comarca, s’esperarà que el canvi de situació es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Serà llavors quan l'Ajuntament de Mataró convocarà el Comitè de Sequera local i s’estudiarà quines mesures es mantenen i quines cauen. Així doncs, es decidirà per exemple, si es reobren les dutxes del passeig i la platja o si tornen a fer córrer l’aigua per les fonts ornamentals de la ciutat. Damunt la taula també hi haurà la recuperació o no de la Ruixada per la festa major.
