Cuirasses, escuts i llances a punt. Els Armats de Mataró ja estan llestos per al seu gran dia: el Dijous Sant. Com cada any, sortiran del seu local, recolliran la bandera de l'entitat a Santa Maria i desfilaran pel Centre fins a la Plaça de l’Ajuntament. Aquest serà l’inici de l’Homenatge a la ciutat.
Joaquim Valls, president dels Armats de Mataró: Les desfilades dels Armats són patrimoni de la ciutat. És el moment en què els Armats ensenyen a la ciutat tot el que són capaços de fer amb les evolucions i les desfilades.

L’Homenatge a la Ciutat és un acte solemne, on la formació ofereix dues de les seves coreografies més importants i complexes: el Combat de tots contra tots i l’Estrella. Aquest any, a més a més, podran desfilar amb les tropes completes.
Joaquim Valls, president dels Armats de Mataró: “El combat de tots contra tots”, que és la primera figura que farem, serà un combat on intervenen les tres tropes de llança. Des del 2017 estan les tres actives.
Joaquim Valls, president dels Armats de Mataró: “L’Estrella” és un moviment, una coreografia, que està a molts maniples de Catalunya. “L’Estrella” no deixa de ser el moviment estrella de tots els maniples. És complexa perquè hi intervenen 36 persones. Està bastant coreografiat.

Les desfilades dels Armats són Patrimoni Cultural de Mataró des del 2002. Però darrere de cada pas i del domini de les llances, hi ha una gran feina de coordinació. Els assajos comencen dos mesos abans de la Setmana Santa.
Joaquim Valls, president dels Armats de Mataró: En el maniple som unes 80 persones actualment. Participant a les evolucions, als combats o a “l’Estrella”, hi ha 36 persones. La resta també participen però no com a nucli. Ho fan com a referències o com a música
Joaquim Valls, president dels Armats de Mataró: Al primer s’ensenya a picar bé, a caminar, a buscar les distàncies, a buscar les files... tot això serveix després per fer els assajos de les coreografies més complexes.

Els Armats és una entitat formada per unes 200 persones sense un perfil concret. El seu local, el Castrum, recull la història de la formació, que va néixer al segle XVIII en representació de la guàrdia romana del Sant Sepulcre.
Joaquim Valls, president dels Armats de Mataró: A Catalunya, el 90% dels maniples han nascut dins de l’església amb els soldats romans que feien la guàrdia amb el Santíssim Sacrament. Després evolucionen com a grups grossos. Ja no són guàrdies. Comencen a processionar fora de les esglésies. Posteriorment, neixen els maniples. Fora de Catalunya són congregants o confrares que segueixen el pas i segueixen la seva imatge.
L’acte d’Homenatge a la Ciutat començarà cap a les vuit del vespre a la Plaça de l’Ajuntament. Ho farà després que el banderer d’honor d’aquest any, Joaquim Tudela, reculli la bandera a la basílica de Santa Maria, un acte que s’ha previst a un quart de vuit.
Informa: B. Doñate
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
-
Prem aquest enllaç, clica seguir i 🔔 activa la campaneta
Dona't d'alta al canal de tvmataró i que no se t'escapi res!