Al Maresme, quan plou sobre zones urbanes, el 90% de l’aigua va a parar al clavegueram i a les rieres. Si la pluja és suau, no hi ha problema, però en cas de tempesta, pot haver-hi inundacions. Conscients d’aquest perill, que va a més amb el canvi climàtic, representants de diversos ajuntaments de la comarca s’han trobat aquest divendres en unes jornades a Mataró.
L’eix de la trobada ha estat el drenatge urbà, és a dir, la infiltració de la pluja al territori de forma sostenible. D’aquesta manera, que passa per una adaptació del sistema hídric, s’eviten les inundacions i s’aprofita millor l’aigua pluvial, ja que ajuda a omplir aqüífers o dipòsits.
Francesc Alemany, president del CCM: Un dels objectius de les jornades d’avui és conscienciar: tot i que som conscients que son dins d’un àmbit de canvi climàtic, que això té conseqüències règim pluviomètric i que afecta la capacita de les xarxes de drenatge de tots els ajuntaments, no sabem de què estem parlant.
Oriol Bassa, tècnic superior de Medi Ambient del CCM: Per entendre el drenatge urbà, hem de pensar en el territori com una aigüera. Quan plou, l’aigua cau i s’inflitra. El que busquem amb aquest sistema és maximitzar la capacitat d’infiltració perquè formi part del sistema natural.
La Unió Europea (UE) ja fa temps que demana als municipis que s’adaptin per disposar de sistemes de drenatge urbà. A Catalunya, els ajuntaments tenen el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, que l’any passat va destinar 2 milions i mig d’euros per ajudar les administracions a fer aquesta adaptació.
Daniel Meroño, gerent de l’ACA: Son uns plans ambiciosos pel que fa a les mesures que cal prendre per evitar sobreeiximents i reduir risc d’inundació als municipis. Ara ja som a la fase de començar a fer les atribucions de fons, de finançar els ajuntaments.
Les jornades, que han comptat amb professionals i docents universitaris, han estat organitzades pel Consell Comarcal del Maresme al Tecnocampus.
Informa: B. Doñate