logo
profile

societat Vilassar de Mar

El sector de la planta ornamental del Maresme, en alerta pel fred intens

Els preocupa que hi hagi ‘glaçades negres’, gelades que poden arribar a cremar les plantes

per Betty Doñate| Compartir


Els productors de flor i planta ornamental es preparen per fer front a la baixada de temperatures prevista per aquest dimarts i dimecres a Catalunya. Al Maresme preocupa sobretot que el fred porti de matinada les anomenades 'glaçades negres', un tipus de gebrada que pot cremar les plantes. El fred de les set o les vuit del matí xucla l’aigua que contenen i, en cas d’haver començat a florir, els hi maten les flors.


Per evitar que la producció es glaci i es perdi, el que es fa aquests dies és actuar en funció de si les plantes són a l’exterior o a l’interior. A l’exterior, hi ha sobretot plantes aromàtiques, com la farigola, la lavanda o el romaní, molt més resistents al fred. Però, tot i aquesta resistència, les reguen per evitar que es cremin amb la gelades. I, per protegir les plantes d’interior - les que són més delicades, com els clavells - el que fan és regar-les i ventilar bé els hivernacles. Ho fan perquè el fred es mogui i no s’arribi al punt de congelació. 


El sector de la flor i la planta ornamental està acostumat a baixades de temperatures importants per aquestes dates. Som, de fet, a la Setmana dels Barbuts, la que, segons la tradició, és la més freda de l'any a Catalunya. Per això, cada hivern es preparen per com pugui afectar-los el fred, perquè sempre hi ha la por que els faci perdre part de la producció i les vendes.

Al Maresme, hi ha uns 90 productors de flor i planta ornamental que aquests dies estan en alerta per fer front al fred amb mesures com aquestes.  Alguns d’aquests productors tenen hivernacles amb sistemes de calefacció que s’activen quan la temperatura baixa dels 15 grau. Però la gran majoria recorre a sistemes antigelada, que s’activen quan la temperatura arriba als 0 graus.

| Compartir

Loading related news...
Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.