El Govern és conscient que hi ha càmpings situats a zones inundables d’arreu del territori català des de fa anys. Però ara, amb els efectes de la DANA al País Valencià ben recents, no descarta prendre “mesures dràstiques” per revertir la situació. Ho ha dit el president, Salvador Illa, aquest dilluns a Catalunya Ràdio. Entre aquests càmpings ubicats a zones de risc, n’hi ha els de la desembocadura de La Tordera, entre Malgrat de Mar i Blanes.
En concret, a Malgrat hi ha set càmpings, quatre d’ells a la desembocadura del riu La Tordera. Són unes instal·lacions lligades històricament al turisme del municipi, però que avui dia no es podrien construir on són ara, d’acord amb la Llei d’Urbanisme. De fet, el 2020 tots quatre es van inundar pel Gloria, temporal que va destrossar platges, passeigs marítims, conreus i infraestructures.
Per això mateix l’Ajuntament de Malgrat de Mar veu amb molt bons ulls el propòsit del Govern català de revisar la ubicació dels càmpings construïts en zones inundables com aquesta de La Tordera. Per a l’alcaldessa, Sònia Viñolas, l’important en aquests casos és la seguretat de les persones.
Sònia Viñolas, alcaldessa de Malgrat de Mar: Després del Glòria va haver-hi dos episodis més, on vam haver de córrer. Tard o d’hora passarà alguna cosa i haurem d’actuar de pressa o lamentarem no haver actuat. Si hi ha risc d'inundació o alerta, s’haurien de poder desallotjar els càmpings. Si no ho fa la Generalitat, ens hauria de donar a nosaltres aquesta eina. Quan vam patir el Gloria va ser a l’hivern, però ens agafa en temporada alta i hauríem tingut un problema seriós.
Els càmpings, però, insisteixen que no suposen cap perill per a usuaris ni treballadors, perquè tenen plans d’autoprotecció que funcionen des de fa anys. I posen com a exemple, el SAPI, un sistema informàtic europeu d’alertes meteorològiques que fins i tot els dona l’opció d’evacuar persones davant de temporals.
El representant del Maresme de la Federació Catalana de Càmpings, Joan Aubanell, recorda també que si hi hagués una inundació a la zona seria laminar o expansiva, és a dir, no hi hauria cap riuada. En qualsevol cas, des de la federació demanen "una reunió urgent" amb el president, Salvador Illa, per estudiar aquestes mesures “dràstiques” que vol implantar.
Joan Aubanell, representant del Maresme a l'Associació de Càmpings i Ciutats de Vacances de la província de Barcelona: Aquí, des del 2017, tenim implantat un sistema de l'Alerta Primerenca per Inundació, un SAPI, que és un instrument molt, molt potent. L’hem treballat molt arran d’un programa europeu. Les inundacions poden ser-hi, però serien laminars, i tindríem un temps d’advertència molt avançat. A través dels plans d’autoprotecció podem fer evacuacions de dues hores. Oferim seguretat absoluta per a clients i personal.
Malgrat de Mar va ser un dels municipis més castigats del Glòria. La pluja va desbordar La Tordera i va inundar més de 800 hectàrees, incloent-hi la zona de càmpings i els conreus de l’entorn. El temporal també es va endur dos ponts que connectaven Malgrat amb Blanes per tren i carretera. Ara estan pendents d’unes obres de l’ACA per reforçar la seguretat a les dues lleres del riu.
Informa: B. Doñate