Els Mossos d’Esquadra de Mataró han rebut 222 denúncies per violència masclista des del mes de gener i fins a l’octubre d'aquest 2024. Això significa que cada mes s’interposen 22 denúncies d’aquesta tipologia a la ciutat. La xifra suposa una lleugera reducció respecte al mateix període de l’any anterior, quan es van produir 225 fets. Tot i que encara hi ha una part d’aquesta violència que no surt a la llum, els Mossos reconeixen que cada vegada hi ha més víctimes que perden la por i fan el pas de denunciar aquestes situacions.
Per poder acompanyar les dones en aquest procés, la majoria de les comissaries de la policia catalana compten amb grups d’atenció a les víctimes. A la de Mataró, aquest grup està integrat per tres mosses especialment formades per a dur portar a terme la feina. La discrecionalitat i la confidencialitat en aquest àmbit d’actuació és imprescindible i fa que no vulguin ser identificades.
Vanessa, agent dels Mossos d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima: La violència s'ha fet visible. En aquests anys, s’ha millorat la situació, però encara queda camí per recórrer perquè la violència continua. La millora absoluta seria que ningú patís cap mena de violència. Si no tinguéssim dades, la violència no existiria i la violència hi és. A més, saben que tota aquesta violència no arriba.
Quan una dona ha estat víctima d’una agressió o viu amb la por d’arribar a aquest punt, hi pot accedir de diferents formes.
Eli, agent dels Mossos d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima: Els casos arriben per diferents vies. A vegades ho fan directament des del 112 i una patrulla va al lloc dels fets i veu la víctima i procedeix o no a la detenció del presumpte agressor. També arriben des de la porta de la comissaria, des de recepció, i demanen que volen explicar-nos el seu cas.
Sense poder determinar un perfil concret ni de víctimes ni d’agressors, els delictes més freqüents són el de maltractament a la llar, el d’amenaces, el trencament de condemnes i el de violència física i psíquica habitual. A banda dels 222 casos nous d’aquest 2024, aquest grup porta el seguiment de 356 víctimes més, de les quals 280 tenen ordre de protecció judicial.
Eli, agent dels Mossos d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima: Els seguiments poden ser telefònics i van en funció del grau de risc. També, si és necessari, es pot anar al domicili de la víctima, si no la localitzem en algun moment concret. En algunes ocasions, fins i tot, hem anat al jutjat perquè elles estan molt espantades i amb la nostra presència se senten més tranquil·les.
En funció del risc en què estigui la dona, se li ofereix protecció en moments puntuals o més continuada si la situació és greu. En el cas que calgui denunciar, són conscients que el suport psicològic a la víctima és important i, per tant, és fonamental el treball en xarxa.
Vanessa, agent dels Mossos d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima: No treballem soles, formem part d'un circuit transversal amb molts serveis implicats. Tots treballem junts per acompanyar una persona que ho està passant molt malament.
Les violències masclistes en l’àmbit de la parella continuen sent una de les formes més greus de violència que pateixen les dones. Una xacra social, asseguren, que interpel·la i esquitxa a tothom. Tot i que la tasca que realitzen és dura, també hi ha moments gratificants, sobretot quan veuen les víctimes recuperades perquè malgrat tot, d’aquestes situacions també se’n pot sortir.