El mataroní Guillem Pera és jutge internacional a la Federació Catalana d’Atletisme (FCA), afició que compagina amb la seva feina des de fa 18 anys. És estadístic en el camp de la investigació de la salut, formació que no té massa relació amb l’arbitratge, però sí que li permet tenir algun avantatge per a fer d’auxiliar.
Guillem Pera, àrbitre internacional ateltisme: No massa, la meva feina se centra ene estudiar la relació o fer estudis de recerca sobre la salut. Però sí que és cert que tenir una base matemàtica i estadística em permet entendre alguns conceptes més de pressa o poder preparar cursos de formació que també preparem.
Pera va entrar en aquest món com a atleta, amb 16 anys. Una etapa que no va ser massa exitosa, però que li va servir per començar a aficionar-se a l’esport. Des de llavors, no ha deixat d’estar vinculat amb l’atletisme.

Foto: Guillem Pera
Guillem Pera, àrbitre internacional ateltisme: Jo vaig començar amb l’atletisme amb setze anys, com a atleta, després vaig passar a ser entrenador. Les dues coses m’encantaven i el fet de tenir el meu primer fill va fer que la tasca d’entrenador fos massa dura i ocupés massa hores. Però com que volia seguir vinculat amb l’atletisme vaig entrar a la directiva d’un club, que també m’agradava, però estava molt lluny de l’acció. Així que vaig provar a fer-me jutge.
Aquesta opció ha permès al Guillem compaginar la seva vida personal amb la seva afició. Actualment, a part de ser àrbitre, forma part del comitè de jutges de la federació catalana. També està a una comissió per a formar nous àrbitres de la federació espanyola. Des que va començar amb l’arbitratge, Pera ha anat progressant i pujant graons fins arribar al nivell Silver, el segon més alt que hi ha. Tot i aquest creixement, encara té previst adquirir el nivell més alt que hi ha, el Gold.
Guillem Pera, àrbitre internacional ateltisme: Vaig començar amb molta empenta i el 2010 ja vaig poder participar al campionat d’Europa, que es va fer a Barcelona, gràcies a haver-me especialitzat en medició científica, que consisteix a mesurar els llançaments o els salts amb un aparell de topografia. Llavors vaig anar fent exàmens i cursos, he anat progressant i ara mateix soc jutge internacional de nivell Silver. El més alt és el Gold, del qual espero examinar-me l’any que ve, així que encara puc progressar una mica més.
Com a àrbitre es defineix comprensiu, una característica que ha mantingut al llarg de la seva carrera i que l’ha portat a aconseguir diversos premis. L’últim el que se li va concedir va ser el gener passat a Mataró, a la Nit de l’Esport.