Mataró necessita, com a mínim, un nou jutjat per fer front al problema de la multireincidència. Aquesta és la dada que ha revelat aquest dimecres el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, a l’entrevista concedida a tvmataró. Després de presentar aquest desembre el pla de xoc contra la reiteració delictiva a Barcelona, el qual inclou la posada en funcionament de 5 nous jutjats, des del Departament de Justícia es vol combatre aquesta problemàtica arreu del territori català. Tal com ha detallat el conseller Espadaler, s’ha començat a abordar aquest repte a la ciutat comtal ja que en ella s’hi concentren el 60% dels casos de multireincidència de tota Catalunya.
L’objectiu ara és estendre el pla adaptant-lo a les necessitats de cada municipi. De fet, reconeix que a hores d’ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja té identificat que manquen 55 jutjats al país.
Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica: El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja té identificat que cal un jutge més de primera instància. També hi ha una petició d’un jutge més de reforç. Són dos procediments diferents a designar. Estem treballant amb el Ministeri perquè el circuit per designar més jutges és que nosaltres fem la proposta, el TSJC se l’ha de fer seva, la trasllada al Consell General del Poder Judicial i, d’aquí, al Ministeri.
En el cas dels Jutjats de Mataró, l’endarreriment més flagrant es registra en els procediments penals. A dia d’avui, hi ha senyalaments que s’estan fixant, de mitjana, a quatre anys vista des que s’interposa la denúncia fins que s’acaba celebrant el judici. Aquest coll d’ampolla, segons Espadaler, està estrictament vinculat a l’augment de la pressió policial, una aposta del Govern català anterior i actual.
Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica: Què ens ha passat? A l’haver més pressió policial, hi ha hagut més detencions. Ara, tenim un coll d’ampolla als jutjats. Allò que s’havia d’assenyalar amb quinze dies o un mes, s’assenyala amb 15 mesos o fins i tot més. Quina és la responsabilitat nostra sobre això? Intentar que hi hagi més recursos humans i més infraestructura perquè la bona feina de la policia tingui continuïtat en els jutjats.
El conseller de Justícia espera poder incorporar els 55 jutjats que fan falta arreu de Catalunya al llarg d’aquest any. Tot i això, reconeix que la pilota està a la teulada del Ministeri que és qui té la competència.