Les cuines d’una vintena de restaurants de diversos municipis del Maresme ja fa setmanes que fan brillar els pèsols a les seves cartes. Com cada any, el Consorci de Promoció Turística del Maresme promou les jornades gastronòmiques Temps de Pèsols del 15 de març al 4 de maig. Aquest any una vintena de restaurants ofereixen les seves propostes culinàries amb la perla verda del Maresme com a protagonista.
Carme Ponsa, presidenta Consorci Promoció Turística del Maresme: El pèsol podem dir que és la nostra perla verda del Maresme i, per tant, està catalogat com un producte singular. És un producte que es dona a la nostra comarca, a Llavaneres, Caldes i a Mataró, i és un producte molt preuat per les seves per les seves qualitats. La participació sol ser bastant similar, però en aquesta hi ha hagut una mica més de participació i estem molt contents des del Consorci de poder fer connexions entre els restauradors i els productors.

El Bar Central de la plaça de Cuba és un dels dos establiments mataronins que participen en el Temps de pèsols. De bon matí, en Jose Paniego fa un petit passeig pel mercat per triar uns bons pèsols i la carn que els acompanyarà per elaborar els pèsols amb papada i botifarra negra, una de les tres propostes amb pèsols de la seva carta. Un cop amb els ingredients a la cuina, marina els pèsols i els salta amb caldo i amb la botifarra, tot un procés amb un resultat excepcional.
Jose Paniego, Bar Central Plaça de Cuba: He participat amb tres plats: un és la tradicional sopa o crema de pèsols amb menta i amb pernil. Després els pèsols ofegats amb brou de pollastre amb botifarra negra i papada. I un mar i muntanya maresmenc, amb calamars de la llotja d’Arenys.

També a Mataró, la cuina del Racó de Port també prepara la seva particular recepta de pèsols. El seu toc particular són les botifarres negra i blanca, una bona estona de foc lent i xup-xup. I el toc final: la menta i l’anís.
Xavi Sabaté, Racó del Port: Intentem sempre treballar amb un producte de quilòmetre 0, amb l’hort de la Xinesca, amb productes del Maresme collits d’aquí i ens aporta treballar amb un bon producte. Presentem un plat de pèsols estofats amb botifarra negra i blanca i donem un toc amb menta i anís. Durant la jornada del pèsol els tenim inclosos en el nostre menú diari de 20 amb 50, que són plats que varien cada dia, però el tenim fixe.

Els protagonistes d’aquests plats provenen de ben a prop i és que el pèsol és un dels productes estrella de l’horta del Maresme, especialment de Llavaneres, Caldes i Mataró. A Can Tria n’estan acabant de cultivar tres tipus de varietats típiques de la comarca: el floreta o garrofal i els tirabecs. I també es cultiva una varietat més estesa com és l’Utrillo. Un tipus de llegum que es conrea molt bé al nostre territori.
Xavier Safont-Tria, Can Tria Ecològic: Crec que és important dignificar allò bo que fem i aquelles produccions a nivell comarcal i productiu. El pèsol floreta és patrimoni ja de la comarca i està bé crear una ruta per dignificar-lo i saber quins productors encara estem produint unes varietats que són autòctones que nosaltres en guardem i reproduïm la llavor i és la manera que generació en generació anem produint una cosa que és única. És única perquè ho fem al Maresme per les nostres qualitats a nivell de clima, que és temperat, amb uns hiverns que no són gaire freds. També tenim un sòl perfecte pel cultiu del pèsol, és una terra que no necessita una gran quantitat de nutrients perquè tenim sòls molt arenosos, per tant, les arrels es desenvolupen molt bé i el pèsol, al Maresme és l’únic lloc on es pot fer amb garanties de qualitat.
Les Jornades del pèsol tenen una trajectòria de més de 15 anys. Aquest any hi participen restaurants d’Arenys de Mar, Argentona, Cabrils, Caldes d'Estrac, Calella, Mataró, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar i Tiana.