Milers de persones han tornat a sortir al carrer aquest Divendres Sant per veure la Processó General, el clímax de la Setmana Santa a la capital del Maresme. Un dels esdeveniments més singulars de tot Catalunya, i patrimoni cultural de Mataró, que combina la tradició catalana del segle XVII amb la d’arrels andaluses, ja adoptada com a pròpia.
L’esdeveniment més multitudinari de la Setmana Santa, que sol aplegar unes 30.000 persones, s’ha celebrat sense incidències i amb una alta participació gràcies a la incorporació del misteri de la Verònica, que feia 7 anys que no sortia. A més, ha tornat com mai abans ho havia fet, sent portada damunt les espatlles a l'estil malagueny en comptes de sobre rodes. Un canvi possible gràcies al nombre de portadors. En total 11 entitats han fet possible la Processó General, totes elles, bolcades de ple en la cita.
Diego Fernández, president de la Comissió de Setmana Santa: Hem anat a temps, la Basílica a rebentar, fora de la basílica també i molt contents per l’afluència i l’acolliment de la Setmana Santa. Les entitats ho fan molt fàcil, sempre tenim una petita reunió abans de començar i la gent està molt bolcada per fer un Divendres Sant sempre millor.
Aquest 2025 ha estat anomenat l’any de l’esperança pel jubileu i sembla que el missatge ha calat a les diverses confraries i germandats, que van sumant nous membres i comencen a veure relleu generacional. Per aquesta celebració la ciutat ja prepara diversos actes.
Diego Fernández, president de la Comissió de Setmana Santa: S’està preparant un Corpus general de tota la ciutat, de totes les parròquies, que sortirà pel centre. I també s’està preparant una possible processó de verges de l’esperança o de verges en general.
40 anys de la recuperació de les processons a Mataró
Aquesta Setmana Santa fa just 40 anys que la ciutat va recuperar les processons després d’un temps d’aturada. Durant la Segona República i el període de la Guerra Civil, les processons es van deixar de fer. Amb el franquisme, es van recuperar i monopolitzaven la Setmana Santa, però a mesura que l’economia i la societat avançaven, van entrar en crisi. L’any 1970 la processó es va suspendre per la pluja i no es va recuperar fins a la dècada dels 80. L’any 1985 la primera confraria a tornar a sortir al carrer va de la de l’Oració del Senyor a l’Hort, juntament amb un petit Sant Crist.
