"Un diagnòstic precoç és vital per augmentar la supervivència". Ho afirma la infermera Sara Tanco, responsable del programa de detecció precoç del càncer de colon del Consorci Sanitari del Maresme. Tanco ha participat a l'Entrevista de Mataró Ràdio i ha explicat que molts càncers s'han pogut treure en el moment de la colonoscòpia perquè es trobaven en un estadi inicial. També ha posat en valor l'equip d'endoscòpies de l'Hospital de Mataró. Un equip d'experts que porta molts anys en aquesta àrea.
SARA TANCO, Infermera Hospital de Mataró
La finalitat és trobar les coses a temps. Un diagnòstic precoç és vital per augmentar la supervivència i oferir els millors tractaments que tenim. En molts casos, molts d'aquestes càncers que hem trobat son en estadi inicial. I nosaltres, a través de la colonoscòpia, els hem pogut treure. I no s'han hagut d'operar.
Tenim professionals fent endoscòpies, experts en fer colonoscòpies. La majoria de persones que les fan son endoscopistes experts. Porten mols anys i tenen una taxa de detecció de lesions molt alta. Això garanteix que el programa funcioni.
El programa de detecció precoç del càncer de colon fa 10 anys que es porta a terme a Mataró i la comarca, impulsat pel Departament de Salut i gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme. L'any 2024 es van enviar 36.790 cartes a persones d'entre 50 i 69 anys. Un 44% participen i es fan la prova de femta a través del kit que poden recollir a les farmàcies. L'any passat es va detectar sang en 512 persones, a les quals es va realitzar una colonoscòpia a l'Hospital de Mataró; 11 van donar un resultat positiu presentant algun tumor.