5 expedicions més per respondre a les queixes dels usuaris de la línia 865 que uneix Mataró amb la Universitat Autònoma. Aquesta és, segons ha pogut saber tvmataró, la primera de les solucions que Generalitat i l’Ajuntament posen sobre la taula per corregir els problemes vinculats a la mobilitat. Tant per l'excés d’usuaris a les expedicions com a l'UAB com també pels problemes als veïns. Aquest augment, que passa de 4 a 9 sortides diàries (l'Ajuntament en segueix reclamant més), ve acompanyat d’una reformulació del trajecte, evitant el pas per la plaça de les Tereses i acostant-lo a zones més habitades. Ho ha explicat, en declaracions a tvmataró, el regidor de Mobilitat Xesco Gomar.
Xesco Gomar, regidor de Mobilitat "El que ens traslladen des del govern de la Generalitat, i en concret del Departament de Territori, és que no variaria molt en el seu recorregut, però fixa't, d'alguna manera, passaria per zones més habitades. Estem fent, com a punt central de connexió de la UAB amb Mataró, un barri amb 3.000 habitants, quan a la ciutat tenim barris amb 30.000 habitants. D'alguna manera, diguem que ens està col·lapsant una zona i estem, d'alguna manera, obligant que tothom vagi en un punt determinat per poder seure, perquè també era una problemàtica que només es podia seure en el punt d'origen i quan començava a fer parades els seients anat minvant. Per això, el primer que heu pogut explicar és l'augment d'aquestes freqüències."
Però tvmataró també pot confirmar que el 865 no serà l’únic recorregut que evitarà la plaça de les Tereses. Les línies del C30 de Vilassar de Dalt i el nocturn N80 també deixaran de passar pel centre. El nou recorregut és el que estan acabant de pactar Generalitat i Ajuntament, amb la proposta del consistori després d'escoltar partits de l’oposició i representants d’associacions veïnals.
Xesco Gomar, regidor de Mobilitat. Nosaltres creiem que el consens més ampli el teníem que la línia urbana, el Mataró Bus, ha de passar per plaça de les Tereses, i que havíem de buscar altres centralitats per aquest bus interurbà perquè passa per carrers extremadament estrets quan enfila el carrer del Torrent, passa per davant d'un centre d'educatiu de menuts, com és el de Santa Anna i que genera unes problemàtiques de circulació importants en aquella zona. Treballem de cara al 2028 i a aquesta nova licitació. De fet, aviat també podem explicar quins seran els diferents punts de connexió proposats per unir Mataró amb Barcelona. Amb aquest tema també hem de parlar primer amb el soci de Junts per Mataró, que ens van demanar un estudi per fer una estació a Mataró. Aquest estudi està a punt d'acabar i en els pròxims dies ho podrem parlar amb ells, per tal que quan expliquem la nostra proposta sigui el màxim de consensuada també amb el grup municipal de Junts.
Amb aquests canvis de recorregut, que s’espera poder concretar després de Setmana Santa, la plaça de les Tereses i els seus entorns passaran dels 110 autobusos diaris a 77 expedicions, 33 menys.
Posar en funcionament l’11.3
Aquesta setantena d’expedicions poden reduir-se amb mesures que es continuen treballant i que podran veure la llum en un termini de temps més llarg, però tampoc passa llunyà. Es tracta de poder posar en funcionament la 11.3. La línia de Bus Express que uneixi la zona est de la ciutat amb Barcelona.
Xesco Gomar, regidor de Mobilitat. Per fi, la Generalitat dona llum verda a la creació, a l'aparició d'una futura línia de connexió amb Barcelona, que és aquesta que parla moltes vegades de l'11.3. Per situar-nos és la connexió de l'Havana, el Palau, Rocafonda i Vistalegre amb Barcelona, que és una demanda històrica de la ciutat per aconseguir un objectiu que era, d'alguna manera, descentralitzar la quantitat d'autobusos interurbans que passen pel centre.
Si les dues primeres mesures tenen una aplicació prevista a curt termini, l’11.3 té el vistiplau de la Generalitat però sense un calendari sobre la taula. Això sí, el consistori mataroní treballa perquè sigui a mitjà termini i que serveixi com a fase de proves, abans de la nova licitació, a partir del 2028.