Mataró ha inaugurat aquest diumenge una ruta literària que explica la ciutat a través de la mirada d'escriptors i poetes locals. De moment hi ha 26 indrets de la ciutat que mostren a través d'un codi QR textos que parlen de llocs patrimonialment destacats, com la plaça de l’Ajuntament, la Riera o la basílica de Santa Maria. Una iniciativa que va posar en marxa el professor, escriptor i historiador de la literatura Llorenç Soldevila ara fa tres anys i que per fi ha vist la llum convertint-se també en un homenatge i record cap a la seva figura. L’Ajuntament ha entomat aquest projecte en col·laboració amb la Universitat de Vic sumant-se a altres municipis catalans que també s’han convertit en ciutats literàries. El d’aquest dissabte ha estat un petit recorregut de la primera fase d’aquesta ruta, però ha d’acabar incloent 86 textos, 28 autors i 53 localitzacions literàries. Des de Sant Martí de Mata, passant per Sant Simó fins a Laia l’arquera i incloent el centre i la rodalia. El bateig de la ruta literària ha estat tot un èxit de participació, escoltem una de les lectures que s’han fet.
Heidi Pérez, regidora de Cultura: La idea és fer rutes literàries que parlen de diverses ciutats on estan presents els escriptors locals. Aquests autors t’expliquen la ciutat a través dels seus llibres. Per tant, moltes de les situacions passen en carrers, que és el lloc on pots trobar la informació. Hi ha uns codis QR que es pot escanejar i et porta a un fragment de la novel·la que passa allà on ets en aquell moment.
Eloi Aymerich, va ser alumne de Llorenç Soldevila: L’experiència de la ruta literària, que jo vaig viure en primera persona quan era estudiant al Satorras, és una experiència de descobrir el patrimoni i els carrers a partir del que expliquen homes i dones que han escrit, han versat, sobre allò. És una experiència de descobriment, a través de la literatura, de la nostra proximitat. A més, a part de l’èxit de gent, avui hi ha també l’emoció. Hi ha moltes ciutats amb rutes literàries, però Mataró, que té un patrimoni literari meravellós, no en tenia. Així que avui és un homenatge a la pròpia ciutat i els seus escriptors, però també a Llorenç Soldevila, que va ser molts anys professor de l’Institut Alexandre Satorras i era un entusiasta de tot això. Ja no ens pot acompanyar, però en canvi estem tots els que hem heretat la seva passió per la literatura i avui ho celebrem amb ell i perdurarà.
Roser Trilla Prujà, va treballar amb Llorenç Soldevila: Ha estat un èxit de convocatòria, realment ha vingut molta gent. Ja es preveia, perquè està venint gent que feia molts anys que no es veien i en tenien moltes ganes. Companys d’en Llorenç que ara viuen a Mollerussa, a Móra d’Ebre, a Barcelona... Han vingut expressament per fer-li aquest homenatge. Aquesta ruta literària és el millor homenatge que li podia fer la ciutat de Mataró a Llorenç Soldevila. Tenim una ciutat molt rica pel que fa a literatura. Per això no ens podíem deixar perdre el fet de convertir-la en ciutat literària, que és el que estem fent avui. Mataró és una ciutat literària.
Precisament Llorenç Soldevila va impulsar, conjuntament amb altres professors de l'Institut Satorras, aquestes rutes literàries. Tot un referent d'aprenentatge transversal on no només es treballava la llengua i literatura catalana, sinó altres matèries. Soldevila, doncs, es va convertir en tot un divulgador per a professors i alumnes.
Isabel Tirado, va treballar amb Llorenç Soldevila: Com a professional era impecable. Molt capacitat i amb un entusiasme que arrossegava alumnes, companys i tothom. I feia la feina molt ben feta. Era tan brillant i tan potent, que de vegades quan treballava en equip eclipsava la resta.
Ramon Radó, va ser alumne de Llorenç Soldevila: Conjugava molt bé la part de les classes magistrals amb la part més participativa i dinàmica, de viure-ho en primera persona, com els dies que fèiem la ruta. Aquesta combinació anava molt bé.
Isabel Tirado, va treballar amb Llorenç Soldevila: Jo penso que aquesta experiència de les rutes interdisciplinars és un dels experiments més innovadors a nivell d’ensenyament que s’han fet.
Ramon Radó, va ser alumne de Llorenç Soldevila: Era la manera de veure a la pràctica allò que t’havien explicant durant tres mesos a classe en l’àmbit teòric. Recordo la primera ruta que vam fer, la de Pla, que ens permetia veure diferents llocs. Si ja les excursions és un dia de diversió, aquest era un mètode d’aprenentatge diferent
Llorenç Soldevila i la passió per la literatura
Nascut el 1950 a Monistrol de Montserrat, al Bages, la passió per la literatura el va portar Soldevila a escriure sobre autors de renom, però també a organitzar infinitat d’activitats literàries.
A Mataró, encara es recorda quan un any per Sant Jordi va portar la cantautora Maria del Mar Bonet perquè toqués en directe al Satorras, o l’any 1988 quan el poeta Miquel Martí i Pol va visitar la ciutat acompanyat de Soldevila, qui empenyia ja la seva cadira de rodes.
Doctor en Filologia Catalana, la seva passió per la literatura el va portar a escriure sobre autors de renom com Josep Pla, Mercè Rodoreda o Jacint Verdaguer.
Però si hi ha una obra seva que destaca – l’obra de la seva vida – és la ‘Geografia literària dels Països Catalans’, una col·lecció amb 12 volums, més de mil autors i gairebé 10.000 textos. Unes geografies literàries que el van portar a ser protagonista a informatius d’arreu.
Professor, escriptor i estudiós de la literatura catalana, Llorenç Soldevila va morir a l’edat de 72 anys. Veí d’Argentona, era molt conegut a Mataró per les seves tres dècades exercint de professor al Satorras. L’última etapa de la seva carrera com a docent va començar el 2004, quan va ser professor titular de la Universitat de Vic. Una de les seves companyes, Mia Güell, explicava a tvmataró l'impacte de Sodevila dins la universitat.
Familiars, amics, antics alumnes i personalitat diverses del món de la cultura i de la comunicació Van acomiadar Llorenç Soldevila l’11 de desembre de 2022, en un funeral al tanatori de Mataró, on se’l va recordar recordat com un referent.