La mataronina Pat Ubach és la guanyadora del 17è Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per ser explicats. Ho ha aconseguit amb ‘Elisenda’, un relat sobre la cacera de bruixes a la Catalunya del segle XVII amb el qual ha volgut homenatjar Jubany i totes les dones que van patir pel fet de ser diferents.. El lliurament del premi s’ha fet aquest dilluns a Mataró.
Ubach, nascuda a Cabrera de Mar el 1980 però veïna de la capital del Maresme des del 2005, és llicenciada en Història de l’Art i Antropologia social i s’ha format com a escriptora a l’Ateneu Barcelonès. Després de treballar 15 anys al sector literari, ara compagina la seva feina d’administració fiscal amb l’estudi de teories feministes, el rock i l’escriptura.
Precisament, aquest mateix any Ubach ha obtingut el primer premi de relats ‘Sexe fora de norma’, publicat dins del recull ‘Sexe i humor’, i ara està revisant la que serà la seva primera novel·la. El relat ‘Elisenda’ és un pas més en la seva carrera com a escriptora, que l’omple d’energia i ganes de seguir escrivint.
Pat Ubach, guanyadora del 17è Premi Helena Jubany: He agafat la temàtica de la bruixes del segle XVII, perquè avui dia també hi ha dones senyalades: dones que no volen ser mares, que són molt intel·ligents, que tenen la seva pròpia empresa. I per això la societat les rebutja una mica. No pensava que guanyaria perquè és una història fosca. Però, tal i com he dit, és un homenatge a Helena Jubany: dona, intel·ligent i a qui la societat d’alguna manera ha rebutjat.
El lliurament del premi s’ha celebrat a la Biblioteca Antoni Comas, coincidint amb el dia de la mort d’Helena Jubany. La jove mataronina va ser assassinada el 2 de desembre del 2001 a Sabadell, quan tenia sols 27 anys, per causes que encara s’estan investigant. De moment, la investigació està pendent de la troballa d’ADN d’un dels sospitosos en el jersei de la jove.
Jubany, qui va treballar com a periodista, llibretera i bibliotecària abans de morir, era una gran apassionada de la literatura i de l’escriptura. De fet, la seva família va impulsar aquests premis el 2008 per mantenir viu el seu record i la seva passió per llegir i per escriure, ja que s’havia animat a signar els seus propis relats.
Joan Jubany, pare d'Helena Jubany i president de l'associació que porta el seu nom: La van matar jove, quan tot just començava a produir ella mateixa textos. L’Helena estava molt motivada per la literatura i l’escriptura i ens va semblar que aquest era un premi que la recordava perfectament, amb passió ganes i plaer. Pel que fa al nivell dels treballs, sempre descobreixes coses noves, maneres de fer i de viure un relat des de dins.
Aquest any, l’Associació Helena Jubany, que organitza els premis amb la UOC i l’Ajuntament de Mataró, ha rebut un total de 34 treballs, un més que l’any passat. La compensació per al guanyador és de 3.000 euros, a més a més de la publicació del relat al diari ‘Ara’ el proper 21 de desembre, al web de l’associació i al podcast ‘La maleta de l’Helena’, que aplega totes les obres guanyadores.