Com cada any per aquestes dates, qui més qui menys ha estat o ha tingut algun familiar, amic o conegut refredat. Aquesta situació és el resultat de les trobades per Nadal i està previst que demà el Departament de Salut faci públic que Catalunya ja ha superat el pic de contagis. Des del CAP Ronda Prim alerten que, enguany, la varietat de virus respiratoris que circulen són 5 als quals se li uneix un digestiu.
Felipe Saatdjian, metge de família del CAP Ronda Prim: Un dels virus és la grip. És un clàssic de cada any i per ell tenim vacuna. Dona símptomes de tipus tos, febre i malestar general. També tenim la Covid. Dona uns símptomes molt semblants als de la grip: una mica de febre, tos, malestar general i moltes vegades fa dolor a la gola. També hi ha el rinovirus, és el refredat comú. No sol donar febre ni moltes complicacions. Sobretot, dona mocs. També circula el virus sincitial. No és una malaltia greu en adults però sí pot afectar els nadons causant-los bronquiolitis. Una malaltia que pot ser greu en nadons. Hi ha, també, l’adenovirus. Dona un quadre molt semblant al del refredat amb símptomes més centrats en la gola. Aquest any tenim la novetat del norovirus. No és un virus respiratori sinó digestiu. Dona un quadre de vòmits i diarrees que sol durar uns dos o tres dies.
Els professionals sanitaris recomanen que les persones vulnerables estiguin especialment atents davant la proliferació de virus respiratoris. En el cas de la resta de la població, demanen que no es dirigeixin a un centre mèdic llevat que detectin algun quadre de símptomes diferent de l’habitual d’un refredat.
Felipe Saatdjian, metge de família del CAP Ronda Prim: Si som gent gran, dones embarassades o nadons, hem d’estar especialment alerta. Si no som població de risc, hem de fer autocura. Hem de fer vigilància dels nostres símptomes i prestar atenció a signes d’alarma: febre que no baixa amb paracetamol o una sensació d’ofec amb mínims esforços. També hem de protegir els altres. Els virus respiratoris necessiten transmetre’s a altres persones per sobreviure. Si nosaltres ens protegim la cara quan tossim, si ventilem els espais, si ens posem una mascareta quirúrgica... estarem trencant aquest cicle de respiració del virus i alleugerirem la càrrega a les consultes.
I quins són els passos a seguir en el cas de detectar símptomes fora dels normals d’un constipat?
Felipe Saatdjian, metge de família del CAP Ronda Prim: Si tenim dubtes, podem trucar al 061. Si pensem que ens ha de visitar un professional mèdic, ens podem adreçar als CAPs. Fora del seu horari, tenim a Mataró el CUAP obert 24 hores. L’hospital el reservaríem per casos més greus. El cribratge de qui ha d’anar i qui no, el fem des del CAP.
A la segona setmana de gener, el virus respiratori més estès a la Regió Metropolitana Nord, on hi ha Mataró, ha estat la grip. El segueixen el rinovirus, el sincitial i la Covid.